Biografi

Katja Berger biografi Katja Berger (f. 1986) er oprindeligt udlært boghandler, samt indehaver af en AP degree i marketing management med fokus på digital marketing. I 2016 debuterede hun med den anmelderroste fantasyroman De 7 synder. Hun har siden udgivet dark fantasy bestselleren Sjælehenteren, der er første bind i trilogien Fortællinger fra Døden, og udkommer i 2018 med efterfølgeren Døden lyver aldrig. I 2018 udkommer også to fagbogstitler, skabt i samarbejde med Skriveværkstedet og Forlaget Linje H, samt en svensk- og engelsk oversættelse af Sjælehenteren.

Sideløbende med sit forfatterskab holder Katja Berger foredrag om sine bøger på skoler, biblioteker og foreninger. Hun er foredragsholder, og har været rundt til arrangementer i hele landet, hvor hun inspirerer unge til at læse og skrive, men også er fortaler for debatten om at stoppe mobning og tage et fælles ansvar for et socialt sammenhold blandt unge.

Katja Berger underviser på skrivekurser i hele landet, og lever i dag som selvstændig. Ved siden af forfatterarbejdet er Katja også tekstforfatter for en række af danske virksomheder, redaktør på primært fantasy- og science fiction udgivelser, oversætter fra engelsk til dansk, og arbejder som projektleder på Forlaget Linje H. Hun er desuden aktiv blogger, samt medejer af brandet www.foodadventures.dk hvor hun skriver om mad- og rejseoplevelser.

Katja er aktiv i foreningen Håbefulde Unge Forfattere, bloggernetværket Bloggers By Heart og har altid masser af projekter i støbeskeen. Du kan følge hende på både Facebook og Instagram, hvor hun ofte deler ud af små og store oplevelser og livsøjeblikke.

Derfor taler Katja ofte om mobning blandt unge

Katja er passioneret fortaler for at stoppe mobning blandt børn og unge, et emne der står hende særligt nært, fordi hun selv har prøvet det på egen krop. Katjas personlige historie om mobning starter da hun fylder 7 år. Det er i den tidsperiode, hun bliver storesøster, samtidig med at hendes mors mand får konstatereret sklerose og begynder at ændre sig drastisk.
Katja siger selv, at hun næsten ikke kan huske en barndom, hvor hendes mors nye mand ikke var syg. Hans sygdom sled ikke kun på ham, men på hele familien, og som barn af en anden mand, var det ofte Katja der stod forrest, når der skulle afreageres. Som Katja siger til sine foredrag “Han håndterede sine problemer ved at lade dem gå ud over andre, men det gør det aldrig i orden eller acceptabelt.”

Katja voksede op som den stille pige. I skolen var hun aldrig den populære, men havde en lille flok tætte veninder. I takt med at den psykiske mobning derhjemme tog til, begyndte det dog også at sætte sine spor ude i omverden, hvor Katja blev det nemme mobbeoffer. Derhjemme lærte hun at hun var dum, mindre værd end andre, grim, egoistisk, spild af plads og tid, uduelig … Og i skolen blev hun med tiden den lette hakkekylling i skolegården. Selvom de få veninder stadig var der, så oplevede Katja i 5. klasse hvordan mobningen kan sætte sine spor i dagligdagen. Hun blev drillet, nevet, skubbet, slået og sparket … Og uanset hvor hårdt de voksne forsøgte at finde løsninger, ændrede det intet for hverken Katja eller mobberne, der aldrig skulle stå til ansvar.

I dag bærer Katja ikke nag til hverken sin mor eller sine lærere fra dengang. Hun tror at de gjorde hvad de kunne. Men hun siger også at ”det var et klassisk eksempel på at den danske folkeskole sjældent formår at håndtere mobning på konstruktiv vis, og at forældre ofte nægter at tage ansvar, når de stilles over for en virkelighed, hvor deres lille guldklump ikke er så uskyldig som de troede. Vi bliver nødt til at have en fælles debat, ikke en envejssamtale.”

Bøgerne blev Katjas vej ud af mobningen

Katja Berger biografi - Sjælehenteren Ved et tilfælde opdagede Katja senere skolebiblioteket. Hun opdagede hun at bøger kunne være andet end lektier og pligtlæsning og fra at være en helt almindelig læser på 11 år, blev Katja nu inkarneret læsehest, der slugte alt, hun kunne finde.

”Jeg græd stadig, når jeg var alene, men når jeg trådte ind på biblioteket, var jeg ikke hende den mærkelige, og blev ikke drillet. Jeg kunne være i fred, og på den måde fandt jeg et ´helle´. Jeg kunne ikke ændre mit eget liv, men jeg kunne gemme mig i andres. I hvert fald for en tid.”

I takt med at læsningen blev hyppigere, begyndte Katja også selv at skrive små historier og fortælle sine egne eventyr. Kladdehæfter blev fyldt og hun udviklede en sund interesse for sproget og den gode historie.

”Den dybere årsag var nok, at jeg havde opdaget én ting som skrivningen kunne: Den kunne give mig en stemme! For en pige som mig, var det utroligt. Jeg blev født med et yderst ringe immunforsvar, hvilket især satte sig på ørene. Indtil jeg var halvvejs gennem børnehaven havde jeg næsten kronisk mellemørebetændelse. Som følge af sygdommen hørte jeg alle ord forkert – Og dermed udtalte jeg dem også forkert. Selv efter ti års taleundervisning, har jeg i dag stadig enkelte udtalelser med fejl i, især når jeg bliver nervøs eller ivrig. Men ikke på skrift.”

Men selvom interessen for bøger tog til, og mobningen forsvandt efter et skoleskift, var det svært for Katja at åbne sig op igen. Derhjemme blev den psykiske terror kun mere intensiv, og Katja begyndte at stille spørgsmål til hvorvidt de grimme ord var sande. De velkendte hårde ord begyndte at forfølge hende og give genlyd når hun var alene, og som 16årig knækkede hun til sidst under for dem. Hun forsøgte at tage sit eget liv.

Livet beholdt hun, men en spiseforstyrrelse eskalerede det efterfølgende år sammen med endnu et selvmordsforsøg. Og endelig fik Katja den hjælp hun havde behov for. Hun begyndte at skrive igen, som en flugt for hendes tanker, og fik professionel hjælp til at bearbejde de psykiske ar.

I dag er Katja sygdomsfri og er kommet ud stærkere end hendes fjender nogensinde ville have troet. Hun er aktiv forkæmper for svage børn og unge, og har gjort det til en mærkesag, at hendes forfatterskab skal kunne gøre en forskel for de der kæmper med de samme dæmoner, som hun selv gjorde engang.